advert2.jpg
 

"Múzeumok Éjszakája" NKA-s pályázat szakmai beszámolója

SZAKMAI BESZÁMOLÓ


A Magyar Nemzeti Múzeum 3507/00028 számú pályázati azonosítóval jelölt pályázata 150.000,- forint összegű támogatásban részesült a Nemzeti Kulturális Alap Közgyűjtemények Kollégiuma döntése alapján. A támogatásból az MNM Báthori István Múzeuma „Múzeumok Éjszakája” programjait rendezte meg, a pályázatban leírtak szerint. A rendezvényről készült ismertető elérhető az alábbi honlapcímen: www.bathorimuzeum.hu /közérdekű információk/pályázatok


A rendezvény időpontja: 2014. 06. 21.
A „Múzeumok Éjszakája” programja:

17.00 Vendégváró - a Bátor Mazsorett műsora
17.30 Első világháború a néphagyományban kiállítás megnyitója
A kiállítást megnyitotta: Dr. Kedves Gyula ezredes, hadtörténész
Közreműködött: a Nyírbátori Magyar-Angol Kéttannyelvű Általános Iskola Alapfokú
Művészeti Iskolája
18.00 A rátóti csikótojás
Közreműködött: a Nyírbátori Diákszínpad
18.30 Katonadalok
Közreműködött: a Kéknefelejcs Népdalkör, Encsencs
19.00 Tamási Áron: Énekes madár
Közreműködtek: a Drámás diákok - Nagykálló
20.00 Makett bemutató
Közreműködtek: Bodnár Károly, Nagy Attila, Veselényi József makett gyűjtők
21.00 a Szatmár Néptáncegyüttes bemutatója
Közreműködött: a Szatmár Néptánc együttes, Mátészalka
17.30–22.00 Játék és szórakozás kicsiknek, nagyoknak
Aszfaltrajzverseny – Szegediné Sepa Erika rajztanár
Gyöngyfűzés – Rohály Mária népművész
Katonacsákó hajtogatás – Dr. Báthori Gáborné–Kardos Eleonóra–Orosz Ferencné óvónők
Veterán motorok bemutatója – Sipos Imre gyűjtő


A rendezvény során folyamatosan Szalontai Judit babakiállítása és a „Mező vadjai, az ég madarai” régészeti időszaki kiállítás volt látható Kiállításokban tárlatvezetést tartottunk igény szerint A hangulat fokozásához gulyásfőzés és fagylalt szolgált a múzeum belső udvarában. A program összeállításában igyekeztünk hangsúlyokat keresni, ill. felállítani, melyek ebben az évben aktualitással bírhatnak. Így jutottunk el az I. világháború kitörésének centenáriumához, s erre alapoztunk a programjainkban. Mindemellett figyelemmel voltunk adottságainkra, a térségben élők érdeklődési körére, ill. az év első harmadában a múzeumba megrendezett időszaki kiállítások adta lehetőségekre. Ez két kiállítást jelentett: az egyik egy régészeti tematikájú, a „Mező vadjai, az ég madarai” című, amely fiatalt és felnőtt korosztályt is látványos és ismeretterjesztő élményben részesítheti. A másik egy közkívánatra megrendezésre került „Szalontai Judit babakiállítása”, melynek erősségét az adta, hogy helyi gyűjtő anyaga, gazdagsága, érdekessége szintén vonzerőt jelentett. A tematikus hangsúlyokkal időben kiléptünk a nyilvánosság elé, keresve a további lehetőségeket ezek erősítéséhez. Így jutottunk el egy másik helyi gyűjtő teamhoz, akik katonai témájú makett gyűjteményüket beilleszthették a centenárium gondolatkörébe. A közönség számára – elsősorban iskolásokat érintően – diákszínpadi bemutatókat terveztünk, amelyek ezt a korosztályt megcélozva vidám témájú darabokkal jelentkeztek. A rendezvényre külön kiállítást szerveztünk az I. világháború a néphagyományban címmel, mely korabeli, ritkán látott relikviákat mutatott a látogatóknak. Az előkészítés során a katonai érzület megidézéséhez eljutottunk a közönség megvendégelésével egy igazi honvéd gulyásleves kínálatához is. A program összeállítása után, a résztvevők pontosításával kezdtük el a marketing tevékenységet, elsősorban a megyei lapban, a múzeum honlapján a helyi TV-vel éltünk mint alap lehetőségekkel, de a plakátok, szórólapok sokszorosításával az iskolákat, óvodákat, intézményeket, civil egyesületeket is külön megkerestük. A városban a Kulturális Központ segítségével napokon keresztül hanganyag tájékoztatta a város központjában a lakosságot a kínálatunkról.
A programon szereplőkkel való folyamatos kapcsolat biztosította a programok pontosságát, a csúszások elkerülését. A tényleges szervezésben, vendégfogadásban nagy segítséget kaptunk a Múzeum Baráti Körétől és a Nyugdíjas Értelmiségi Egyesülettől, a helyi gimnázium (hosztesz) tanulóitól. A változatos műsorok elhozták a fellépők rajongó közönségét, és azokat a „spontán” látogatókat, akik összességében kíváncsiak voltak az egyes programokra, így végig biztosították az est folyamán a nagyszámú közönséget. Sikeresnek bizonyult az Encsencs településről érkezett asszonykórus katonadalok bemutatója, megénekeltették a közönséget is. A „Múzeumok Éjszakája” rendezvény keretén belül „Az első világháború a néphagyományban” című időszaki kiállítás került megnyitásra a múzeum saját anyagából, egy részét pedig Dr. Jakó János gyűjtő és a Tiszavasvári Vasvári Pál Múzeum kölcsönözte számunkra. A kiállítás megnyitó szakmaiságát biztosította Kedves Gyula hadtörténész előadása. A fiatalok, de a felnőttek körében is nagy sikert aratott az igen gazdag makett bemutató, ahol a gyűjtők imponáló tudással, szenvedéllyel győzték meg hallgatóságukat hobbijukról. A több száz katonai eszközöket felsorakoztató gyűjtemény mellett a közönség érdekfeszítő kis előadásokat is hallhatott a XX. század számos hadtörténethez, csatákhoz kapcsolódó témakörben. A program végén a Szatmár Néptáncegyüttes fergeteges bemutatója, a fiatal táncosok önfeledt vidámsága, a szatmári a nyírségi tánchagyomány felidézése méltó zárása volt programunknak. A „Múzeumok Éjszakája” rendezvényeit a MNM Báthori István Múzeuma szervezte a Báthori István Múzeum Baráti Kör példás közreműködésével. A rendezvényen a Báthori István Múzeum Baráti Kör, az Értelmiségi Egyesület tagjai, civil szervezetek, nyírbátori általános és középiskolás diákok, óvodások, pedagógusok, Nyírbátor és környéke lakossága vettek részt, összesen: 606 fő. Összegezve elmondhatjuk, hogy a helyi és a külső szereplők megválasztása egy fő vonulatra való építkezés már önmagában is jelenthette a kiemelkedő érdeklődést. Ebben az évben – a korábbi évekhez viszonyítva – a rendezvény rekord látogatót vonzott, és a visszajelzések is megelégedettségről szólnak.


Nyírbátor, 2014. augusztus 08.
Dr. Báthori Gábor
Intézményvezető

 

A Báthori István Múzeum 2014-ben az NKA támogatással  valósította meg a "Múzeumok Éjszakája" című rendezvényt. Ennek szakmai beszámolóját az bővebben az alábbi linken letöltheti.

Letöltés:   >>> "Múzeumok Éjszakája" NKA-s pályázat szakmai beszámolója 

Copyright © MNM Báthori István Múzeuma! All right Reserve!
Design by : Place your Website!
 
Distributed By Joomla Perfect   Sponsored By Ayos Hosting | Property List | FoodCart Franchise